AKP’den milletvekili aday adayı olmak için istifa eden, ancak Erdoğan engeline takılan Hakan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığına döndü.
Ama nasıl; Vekaleten mi, asaleten mi? MİT atamaları Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için bu durum açıklığa kavuşmadı.
Hemen cevaplayalım; Fidan halen vekaleten MİT Müsteşarlığı yapıyor. Adaylığını çektiği günün akşamı Başbakan Davutoğlu tarafından görevlendirme yazısıyla kuruma döndü. Asalet kararnamesi ise Erdoğan’a takıldı. Fidan kararnamesini imzalamayan Erdoğan’ın bunu daha uzun süre de imzalamayacağı öğrenildi.
Peki sebep? Kişisel öfke ve kırgınlıklar bir yana Erdoğan’a göre de Fidan’ın atanmasında hukuki engel var. Bu konuda hukukçulara bir çalışma yaptıran Erdoğan’ın gerekçesini aktarmadan önce muhalefet cephesindeki tartışmaları özetleyelim.
Muhalefet partileri, Fidan’ın yeniden göreve dönmesinin MİT Kanunu’na aykırı olduğunu iddia ederken, çoğunlukla 14’üncü maddeye vurgu yaptılar. Zira bu maddede, “Kurumdaki görevine başladığı tarihten itibaren 5 yıl geçmeden istifa eden veya istifa etmiş sayılanlar, devlet memurluğuna alınamaz” deniliyor. Muhalefetin hesabına göre, Fidan 5 yılını tamamlamamıştı, dahası MİT internet sitesinde görev süresine ilişkin “tahrifat” yapılmıştı.
Muhalefet, bir diğer itirazını da adaylık için istifa eden birisinin, ancak seçimler sonuçlandıktan 1 ay sonra eski görevine dönebileceği hükmüne dayandırdı.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise Fidan’ın durumu açısından MİT Kanunu’nun 14’üncü maddesinden ziyade, “MİT Müsteşarı, MGK’da görüşüldükten sonra Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanır” şeklindeki 13’üncü maddenin üzerinde durulması gerektiğini vurgulayıp, şunları söyledi:
“Hakan Fidan daha önce böyle atandı. Ardından aday adayı oldu, 1 ay dışarıda kaldı. Sonra yeniden geldi ve aynı gün atandı. MGK’da görüşülmedi, MGK kararı yok. ‘Daha önce o prosedür zaten işledi, niye yeniden görüşülsün?’ denebilir. Olmaz. 1 ay değil de 1 yıl, 2 yıl sonra dönmek istese, yine mi görüşülmeyecekti? 1 hafta sonra bile olsa MGK’da görüşülmelidir. Çünkü devletin güvenliğiyle ilgili en önemli kuruma getiriyorunuz. Kişi bu arada yabancı istihbarat servisleriyle, yabancı ülkelerle kontak kurmuş olabilir. CIA, MOSSAD’la bağlantılı kişiler veya düşünce kuruluşlarıyla görüşmüş olabilir. Mesela Umre’ye gitti. Yeni Suudi Kralı bölgede yeni bir takım planların peşindeyken, Suudi İstihbarat Başkanıyla görüşmüş olamaz mı? Ya da bu süre içinde belki birilerinin telkini veya şantajına maruz kalıp, adaylığını geri çekmiştir. İşte kanun koyucu tüm bu olasılıkları düşündüğü için MGK’da görüşülmesini öngörmüş.”
Erdoğan’ın Hakan Fidan’la ilgili yaptırdığı hukuki çalışmaya dönersek;
Aynen Ali Özgündüz’ün dikkat çektiği gibi, MGK’da yapılacak görüşmeden sonra Fidan’ın atanabileceği belirtildi.
Son MGK toplantısı Fidan’ın aday adaylığını geri çekmesinden önce 26 Şubat’ta yapılmıştı. Olağanüstü bir gelişme olmazsa, bir sonraki toplantı Nisan sonunda yapılacağına göre, Fidan’ın görevini en azından 1 ay daha vekaleten sürdürüceği söylenebilir.
Ancak Erdoğan’ın yaptırdığı çalışmada, bir başka husus daha var. O da adaylık için istifa edenlerin seçim sonuçları açıklandıktan 1 ay sonra eski görevlerine dönebilmesine dair.
Erdoğan’ın, bu anlamda da yasal sorun olmaması için konu Nisan’da MGK’da görüşülse dahi atama için seçim sonrasını beklemeyi düşündüğü bildiriliyor.
Bu da demektir ki, Hakan Fidan Temmuz’u bekleyecek.
O zamana da kim öle, kim kala!..
Tabii, Erdoğan’ın Fidan konusunda “hukuka” böylesine riayet etmesine şaşırmamak elde değil.
Bazı AKP’liler, bu uzun sürecin ardından Fidan’ın asaleten atanacağını belirtirken, bazı AKP’liler, “Fidan artık bitti” görüşünde.
Saray-İktidar kavgasının kızışmasının bir sebebi de “sır küpü” Hakan Fidan’ın bu meçhûl akıbeti olabilir mi ki?!.
Foça ve Paşakapısı’na kucak dolusu sevgiler
Müyesser YILDIZ
23 Mart 2015
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/erdogan-hakan-fidanin-kararnamesini-imzalamiyor-2303151200.html