İçeriğe geç

Darbeden 1 Gün Önceki Töreni Hatırladım!..

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve İkinci Başkan Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’yla birlikte Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda düzenlenen törene katıldı.

Törenin hikmet-i sebebi, yeni Bordo Berelilerimizin yetiştirildiği İhtisas Kursu’nun tamamlanmasıydı. Kurs birincisi yaş kütüğüne plaket çaktı, Akar ve Komutanlar dereceye giren askerlerimiz ile Libya’dan gelen misafir askeri personelin brövelerini taktı. Nihayetinde kursiyerler yemin edip bordo berelerini giydi.

Törende Akar ve Güler konuşma da yaptı.

Öncelikle şunları vurgulayalım:

Özel Kuvvetler, diğer adıyla Bordo Berelilerimiz, TSK’nın en seçkin birliklerinden birisi olduğu için her daim ABD’nin hedefindeydi. Nitekim bu husumet, 4 Temmuz 2003’teki çuval” olayıyla ete-kemiğe büründü. Diyeceğimiz; aynen MİT gibi, Özel Kuvvetler için de gizliliğe riayet edilir, mümkün mertebe hiç görüntü verilmez, personelin adları anılmazdı.

Ancak artık öyle değil. Nasıl ki, yeni MİT yerleşkelerinin açılış törenleri televizyonlardan naklen verildi, Akar’ın Özel Kuvvetleri ziyaretleri veya bu tür törenlere katılması da bizzat MSB’nin internet sitesinde yayınlanmaya başlandı.

Dün de öyle oldu. Akar ve Komutanların Karargâha gelişi, Özel Kuvvetler Komutanı tarafından karşılanışları vs. hepsi paylaşıldı.

Tabii bu vesileyle ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Akar’ın konuşması sırasında arkasında duran iki askerimizin silahlarında şarjör olmadığı öne sürüldü.

5 Yıl Önceki Tören de Yayınlansa

“Doğruysa, vay halimize. Dosta-düşmana verdiğimiz görüntüye bakar mısınız” demekle yetinip, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sadece bir gün önce yine Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yapılan İhtisas Kursu törenine dönelim.

15 Temmuz yaşandıktan sonra o tören çok tartışıldı. Sebebi şunlardı:

Özel Kuvvetler İhtisas Kursu aynen şimdiki gibi 47 haftalık zorlu bir kurstu. Başlangıç ve bitiş tarihleri önceden belirlendiğinden, genellikle Ağustos’un ilk haftalarında tamamlanırdı.

Ancak 2016’da öyle olmadı. O dönemki 4. İhtisas Kursu bazı safhaları atlanarak 42 haftaya indirildi; mezuniyet tören tarihi de önce 15 Temmuz’a, ardından 14 Temmuz’a çekildi.

Darbe yargılamaları sırasında sanıklar, törenin öne çekilmesi konusunda çeşitli iddiaları gündeme getirirken, dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, sanıklar ve avukatlar olmadan yapılan bir özel celsede verdiği ifadede şunları anlattı:

Kurs kapanışları genelde Cuma günü olarak planlanır. Kurs kapanış törenine teşrifleri için Genelkurmay İkinci Başkanına konuyu arz ettiğimde, Genelkurmay Başkanımızı kastederek, ‘onu da davet edelim, katılabilir’ dedi. Ardından Genelkurmay Başkanımızın 15 Temmuz 2016 tarihinde programının müsait olmadığını söyledi. Ben de bunun üzerine 14 Temmuz Perşembe ya da 18 Temmuz Pazartesi gününü teklif ettim. Genelkurmay İkinci Başkanımız da bu durumu Genelkurmay Başkanımıza aktardı. Genelkurmay Başkanımızın emrini alarak, kurs kapanış töreninin 14 Temmuz 2016 günü yapılmasına karar verildi.”

O günü asıl önemli kılan ise; törene MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığının, tören sonrasında düzenlenen yemekte Akar ve Fidan’ın ayrı bir masaya oturup başbaşa görüştüğünün, onların görüşmesi devam ederken, 2. Başkan Yaşar Güler’in ÖKK’dan ayrıldığının, Akar’ın saat 23.30’da gitmesinden sonra da Fidan ve Zekai Aksakallı’nın yine başbaşa uzun bir yürüyüş gerçekleştirdiğinin ortaya çıkmasıydı.

Ciddi spekülasyonlara yol açan bu buluşma hakkında, 2017’de TSK ve MİT yetkililerine dayandırılan kulis bilgisi dışında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Verilen kulis bilgisi, o gece Akar ve Fidan’ın YAŞ’ta tasfiye edilecek “FETÖ’cülerin” listesi üzerinde çalıştığıydı.

Akar Neler Söyledi?

Milli Savunma Bakanı Akar dünkü mezuniyet töreninde yangınlardan FETÖ’yle mücadeleye, Irak-Suriye’deki operasyonlardan Libya-Azerbaycan’daki faaliyetlere ve Afganistan’da görev üstlenmeye kadar bir dizi konuda mesaj verdi.

O vakitler Genelkurmay Başkanı olan Akar, 5 yıl önce 14 Temmuz’da düzenlenen törende de bir konuşma yapıp pek çok konuya değindi. İddialara göre, örneğin TSK’da FETÖ yapılanmasıyla ilgili yayınları spekülasyon olarak nitelendirip, “Orduda üçgen, beşgen, paralel gibi yapıların olmadığını” söyledi.

İddialara göre” diyoruz; çünkü bu tören şimdiki gibi ne basında yer aldı ne de MSB internet sitesinde yayınlandı.

Ama yine iddialara göre, aslında o tören ve yapılan konuşmalar da kayda alınmış.

Mademki artık tüm törenler yayınlanıyor, 15 Temmuz üzerindeki spekülasyonları ortadan kaldırma adına o tören de yayınlansa, iyi olmaz mı?!

Müyesser YILDIZ
8 Ağustos 2021

Kategori:Uncategorized