İçeriğe geç

Sıcak Gelişme: MSB’den Emekli Amirallere Ağır Suçlama!..

Montrö’ye sahip çıkan ve cübbeli amiral olayına dikkat çeken bir açıklama yaptıkları için haklarında 12 yıla kadar hapis istenen emekli amirallerin davasında sıcak bir gelişme yaşandı. Davaya katılım talebi reddedilen Milli Savunma Bakanlığı, Mahkeme’ye gönderdiği bir yazıyla, bir kez daha davaya katılım talebinde bulunurken, emekli amirallere yönelik dikkat çekici suçlamalarda bulundu.

Emekli amiraller hakkında açılan dava geçen hafta boyunca görülmüş, bugün yapılan celsede de duruşma 27 Haziran’a ertelenmişti.

Davaya bakan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen Cuma günkü celsede aldığı ara kararla davaya katılım talebinde bulunan Cumhurbaşkanlığı’nın talebini kabul ederken, Milli Savunma Bakanlığı’nın talebini reddetmişti.

TSK’nın Moral Motivasyonunu Olumsuz Etkiledi”

İşte bu gelişmenin ardından Milli Savunma Bakanlığı, 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dünkü tarihli yeni bir yazı göndererek bir kez daha katılım talebinde bulundu.

Savunma Bakanı Hulusi Akar adına Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Hakim Tuğgeneral’in imzasını taşıyan yazıda maddeler halinde şöyle denildi:

  1. Mahkemenizin yukarıda esas numaras verilen dosyanın 25 Mart 2022 tarihli duruşmasında Bakanlığımızın katılma talebinin reddine karar verilmiştir.
  2. Sanıkların üzerine atılı suç ve suça konu eylemin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin moral ve motivasyonunu olumsuz etkiler mahiyette olduğu, kamuoyunda yarattığı infial de dikkate alındığında kurumun saygınlığına ve güvenilirliğine de zarar verdiği hususları dikkate alınarak, Bakanlığımızın CMK’nın 237’nci maddesi uyarında kamu davasına katılan olarak kabulüne karar verilmesini talep etmek zorunluluğu hasıl olmuştur.
  3. İzah edilen sebeplerle Mahkemenizin …./… Esas sayılı dosyasında Bakanlığımızın katılan olarak davaya kabulüne karar verilmesini arz ederim.

MSB’nin, davanın başlamasından önce, 11 Mart tarihinde gönderdiği katılım talebinde ise şu ifadeler kullanılmıştı:

3 Nisan 2021 tarihinde gece yarısı bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında ‘103 amiralden Montrö ve Atatürk Bildirisi’ başlığı altında yayımlanan bildirinin içeriği, kullanılan dil, yayımlanma zamanı ve yapılış yöntemi itibarıyla darbe tehdidi ve muhtıra çağrışımları içeren bir yaklaşımla kaleme alındığı ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı değerlendirmesiyle, dosya sanıkları hakkında Bakanlığımızın 6 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suç duyurusunda bulunmuştuk. Bu kapsamda hiçbir görev ve sorumluluğu bulunmaksızın bildiriyi yayımlayan dosya sanıkları hakkında TCK’nın 316/1’inci maddesinde düzenlenen ‘devletin güvenliğine ve Anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçunu işlediklerinden bahisle açılan kamu davasında Bakanlığımızın katılan olarak davaya kabulüne ve sanıkların sevk maddeleri doğrultusunda cezalandırılmalarına karar verilmesini Milli Savunma Bakanlığına vekaleten talep ederim.”

MSB’nin yeni başvurusunun, bazı emekli amirallerin eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile Hulusi Akar’a yönelik eleştirilerinden sonra gelmesi dikkat çekti.

Müyesser YILDIZ
30 Mart 2022

Kategori:Uncategorized