İçeriğe geç

TSK’da Kritik İstifa!..

Dünyada ve ülkemizde ana gündem tahıl koridoru; Erdoğan’ın girişimleriyle, Türkiye’nin bu konuda büyük bir diplomasi zaferine imza attığı anlatılıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dünyanın Erdoğan karşısında mum gibi durduğunu bile söyledi.

Yok, konumuz tahıl koridoru meselesi değil; bununla ve tabii TSK’yla ilgili kritik bir istifa iddiası.

Ancak öncelikle tahıl koridoru mekanizmasına ilişkin bazı hatırlatmalarda bulunalım.

22 Temmuz’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi törenle imzalandı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen törende imzaları Türkiye adına Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna adına ise Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov attı. Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de tanıklık yaptı.

Anlaşma kapsamında, Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde kuruluş çalışmalarına başlanan Müşterek Koordinasyon Merkezi 27 Temmuz’da, Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından açıldı. Akar açılış törenindeki konuşmasında, Merkezin görevleri hakkında bilgi verip burada görev yapacak Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM temsilcilerine şöyle seslendi:

Merkezin vazifesi, Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yujniy limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den beşer temsilciden oluşmaktadır. Sahada bu merkezle ilişkili herhangi bir askerî unsur mevcut değildir. Bu merkez, girişime dâhil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak; uydu, internet ve diğer muhabere vasıtaları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecektir… Bu merkez ayrıca Karadeniz’deki tüm ticari gemilerin hareketlerini millî altyapımız, Türkiye’nin sahip olduğu millî altyapı ve diğer imkânlarla izleyebilecek, diğer kurum ve kuruluşlarla birebir görüşme yapılabilecektir… Bu merkezde çalışan personel, burada bulunan arkadaşlarımız, dünyanın gözünün üzerlerinde olduğunun farkında. Temennimiz, kolektif ve başarılı çalışmalar ile merkezin insani ihtiyaç ve barışa azami katkı sağlaması. Dolayısıyla merkezde görev alan personelin, sizlerin sorumlulukları gerçekten büyük. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin değerli temsilcileri, tarihî, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş bulunuyorsunuz.”

MKM Koordinatörü Kimdi?

Peki bu merkezde görev yapacak en üst düzey Türk kimdi?

Bunu, 2 Ağustos’ta 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisinin Ukrayna’dan yola çıkması vesilesiyle öğrendik.

O isim Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak‘tı. Altunbulak MKM’de yaptığı basın açıklamasında görev ve sorumluluklarını anlatıp, Dünyanın gözünün burada ortaya koyacağımız kolektif çalışmalarda olduğunu, görevimizin sorumluluğunun büyük olduğunu; tarihî ve insani bir misyon üstlenmiş olduğumuzun bilinciyle Merkezde görevimize ve uyumlu çalışmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz.” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Ziyaretinde Yoktu

Malûm, önceki gün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İstanbul’daydı. Önce Zeytinburnu’nda bulunan Zeyport Limanı‘nı gezdi, ardından Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne gitti ve incelemelerinin ardından Savunma Bakanı Hulusi Akar’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Sözkonusu ziyarete ilişkin dikkat çekmek istediğimiz detaylar şunlar:

Guterres’in yanında Erdoğan’ın BM Özel Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu vardı; ama ilginç bir şekilde -iktidar medyası dahil- adını zikreden olmadı.

MKM’nin 27 Temmuz’daki açılış töreninin ve kendisinin 2 Ağustos’taki basın toplantısının aksine; BM Genel Sekreteri’nin ziyareti sırasında Koordinatör Tuğamiral Özcan Altunbulak’ın ne adı anıldı ne de karşılama, uğurlama ve brifing sırasında görüntüsüne rastlandı.

Akar’ın Sağ Kolu Gibiydi

Şimdi MKM Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak’ın özelliklerine gelelim.

ABD Harp Okulu mezunu olan Altunbulak, TSK’nın süper beyni” ve “yıldızı” olarak biliniyor.

O da İzmir Casusluk kumpasına maruz kaldı ve yıllarca hapiste yattı.

Beraat ettikten sonra göreve döndü. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından Belçika’daki Türk Askeri Temsil Heyeti (TMR) Kurmay Başkanlığı’na atandı.

2019 YAŞ’ında tuğamiralliğe terfi etti ve MSB Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı‘na getirildi.

2020’de de MSB Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı oldu.

Özetle 3 yıldır MSB Karargâhı’ndaydı ve özellikle Bakan Akar’ın yurtdışı ilişkilerinde özel kalem müdürü gibi çalışıyordu.

Ancak böyle bir isim ne Ağustos başındaki YAŞ’ta terfi ettirildi ne de Cuma günü yayımlanan kararnamede yeni bir göreve atandı.

Sebep bu mudur yoksa MSB’yle ilgili olarak uzun süredir dillendirilen asker-sivil generaller anlaşmazlığı mıdır, bilinmez; ama iddia o ki, Tuğamiral Özcan Altunbulak Cuma günü istifasını verdi ve telefonlarını kapatarak görevden ayrıldı.

Altunbulak’ın yerine Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü’ne Tuğamiral Yavuz Kılıç‘ın getirileceğinin konuşulduğunu da kaydedelim. Balyoz kumpasında 2 yıl hapiste yatan Kılıç, Cuma günkü kararnameyle Napoli’deki NATO görevinden Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Müyesser YILDIZ
22 Ağustos 2022

Kategori:Uncategorized