Ergenekon davasında Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin telefonuna “sehven” yüklemeler yapıldı. Çelebi yıllarca hapiste yattı, çıktı. Sonra cezaya çarptırılıp, yeniden tutuklandı.
Anayasa gereği Yüce Divan’da yargılanması gereken Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ Silivri’de yargılandı. Genelkurmay bünyesinde kurulan legal internet siteleri yüzünden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Balyoz’da yüzlerce muvazzaf asker sahte dijital verilerle tutuklanıp, 13 ilâ 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Genelkurmay Başkanlığı, bu kadar şaibeye rağmen sözkonusu davalarda ne müdahillik talebinde bulundu, ne de bir gözlemci gönderip, duruşmaların safahatını izledi.
Balyoz’un Yargıtay’daki temyiz duruşması da Genelkurmay karargâhına sadece 250 metre mesafede yapıldığı halde yine tek bir gözlemci gönderilmedi.
Bu durumu eleştirmemiz üzerine rahatsız olan askeri makamlar Hürriyet Gazetesi aracılığıyla şu mesajı verdi:
“Bazı basın-yayın organlarında Genelkurmay Başkanlığı’nın Balyoz Davası’na ilgisiz kaldığı yönünde yayınlara yer verildiği görülmüştür. Bu şekilde yayınlar gerçek dışı olup, TSK mensuplarını tahrik etmeye yönelik beyhude çabalar olarak değerlendirilmektedir. Genelkurmay Başkanlığı 2012 tarihinde devam eden dava süreciyle ilgili bir açıklama yapmıştır. Bu kapsamda TSK’nın yalnız Balyoz isimli davada değil, diğer soruşturma ve dava süreçlerine bakışında hiç bir değişiklik olmamıştır. Yıllarca beraber görev yaptığı silah arkadaşlarımızın ve değerli ailelerinin yaşadıkları duyguları tüm kalbimizle paylaşmaya ve onlarla yakından ilgilenmeye devam ediyoruz. Bununla birlike devam eden dava süreçlerine müdahil olunduğu izlenimini veren her türlü yaklaşımdan özenle kaçınmamız hukukun üstünlüğüne, masumiyet karinesine ve adil yargılanma hakkına duyulan saygıdan kaynaklanmaktadır.”
“Devam eden dava süreçlerine müdahil olunduğu izlenimi vermekten özenle kaçınan” Genelkurmay Başkanlığı, bugün inanılmaz birşey yapıp,devam eden 28 Şubat davasıyla ilgili olarak Mahkemeye bir yazı göndererek, “Yargılama sürecinin son durumuna ait bilgi ve belge” talebinde bulundu.
Daha önce de yazdım. 28 Şubat davasında, tepeden tırnağa 1994’ten neredeyse bugüne TSK yargılanıyor. Hadi, “Ergenekon, Balyoz tartışmalı davalar” diyelim, ama bu Genelkurmay’ın bırakın gözlemci göndermeyi, ortada doğrudan müdahil olmasını gerektiren bir dava.
Dava başlayalı 15 gün oldu, Genelkurmay Başkanlığı’ndan tek bir gözlemci gelmedi. Sözümona, “dava sürecine müdahil olunduğu izlenimi verilmekten” kaçınılıyor.
İyi de böyle bir yazı göndermek, davaya çok tartışılacak bir müdahale değil mi?
Genelkurmay’ın ilgisizliğinden, yıllarca Karargâhta çalışmış sanıkların da rahatsız ve şikayetçi olduğunu aktarmıştım. İsim vermeden, dün şahit olduğum bir konuşmayı aktarayım.
Tutuklu sanıklardan birisi, tutuksuz, ama hâla Genelkurmay’da çalışan bir sanığa aynen şunları söylüyordu:
“Genelkurmay Adli Müşaviri dersini çalışsın. Böyle olmaz!..”
İsim vermememin sebebi şu:
Söylemek istedikleri, sadece iddianamede 28 Şubat dışında nelerin yer aldığının görülmesi, bunun için bir gözlemci gönderilmesi, gerekiyorsa davaya müdahil olunması olduğu halde, bu mesajın Genelkurmay’a baskı yapıyorlarmış gibi algılanmasından endişe etmeleri.
Detayını daha sonra somut bir örnekle anlatacağım; Mesela 1990’lı yıllardan 2007’ye, YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edilenler dahi, 28 Şubat’çılardan şikâyetçi.
Genelkurmay’ın en azından, “YAŞ kararlarının sorgulanıp, yargılanacağı yer burası mı?” diye sormasını istiyorlar.
Bugün itibarıyla iddianamenin 996 sayfası okundu. Şikayetçilerin şikayetlerini dinledikten sonra şuna kanaat getirdim:
“28 Şubat her derde deva olmuş gibi… Çocukken damdan düşen bile 28 Şubat’çılardan biliyor…”
Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirenyer’e kucak dolusu sevgiler
Müyesser YILDIZ
17 Eylül 2013
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/genelkurmay-dersini-calissin-boyle-olmaz-1809131200.html