İçeriğe geç

‘Bu kadarı benim başıma gelmedi’ diyecek

Davalı veya davacısınız… Dava sonuçlanıp, karar çıkıyor… Kararın size tebliğ edilmesi gerekiyor, edilmiyor… Almaya gidiyorsunuz, “Ver parayı, al kararı” deniyor… Olur mu? Askeri yargıda bu da oldu.

Olayın kahramanı tanıdık; Kayseri Işıkevleri davasına baktıktan sonra başına gelmeyen kalmayan, 5 yıl hapis yatan, onlarca davada yargılanıp, mahkûm edilen emekli Hava Hâkim Albay Zeki Üçok.

Üçok’un 2010 yılından beri yargılandığı bir Yunak davası vardı. Evrakta sahtecilikten suçlanıyordu. Askeri Yargıtay 4. Dairesi Ocak 2013’te önce beraat ettirdi. Savcı, “evrakta sahtecilikten” açılan davayı “suçluyu kayırma”dan temyize götürdü. Askeri Yargıtay Daireler Genel Kurulu davayı temyiz edilen konudan değil, “evrakta sahtecilikten” bozdu. Daha önce verdiği beraat kararının arkasında durmayan 4. Daire, tam 1 yıl önce Üçok’u “evrakta sahtecilikten” 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza, iyi hâlden 2 yıl 6 aya indirildi. Askeri Yargıtay Daireler Kurulu da bu kararı onadı.

Kararın, yerel mahkeme niteliğinde olan 4. Daire tarafından Üçok’a tebliğ edilmesi gerekiyordu. Ancak yaklaşık 1 yıl geçtiği halde herhangi bir tebligat yapılmadı. Bunun üzerine 3 gün önce kararı almak üzere Askeri Yargıtay 4. Dairesi’ne giden Üçok’tan, sayfa başına 1.70 TL’den 60 sayfa için toplam 102 TL istendi.

Üçok, işlemin usülsüz olduğunu, sadece Yargıtay Daireler Genel Kurulu’ndan karar istendiği takdirde harç ödenmesi gerektiğini hatırlattı. 4. Daire yetkilileri, ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını, konuyu bilmediklerini söyleyince Üçok, “Bilmediğiniz işi niye yapıyorsunuz?” diye sordu. Görevliler, Başkanın talimatı olduğunu bildirdi.

Sonuçta, hakkındaki kararı alabilmek için istenen “harcı” ödemek zorunda kalan Üçok, “Hem tebligat yapmıyorlar, hem de kararı isteyince para ile satıyorlar. 30 senedir bu camianın içindeyim. Bugüne kadar ne avukatlardan, ne de sanıklardan kararı vermek için beş kuruş aldı. Askeri Yargıtay’ın adaleti bu işte” dedi.

Üçok’a yapılan acemilik mi, kasıt mı bilinmez, ama alınan paranın “harç” değil, “haraç” olduğu kesin.

Foça ve Paşakapısı’na kucak dolusu sevgiler

Müyesser Yıldız

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html

Kategori:Uncategorized