İçeriğe geç

İzmir Casusluk Davasında “Kumpasın” Sesi: “İyi Yere Koymuşlar Haaa!..”

Ergenekon operasyonları Ümraniye’de bir gecekonduda yapılan aramalarda bomba bulunduğu iddiasıyla başlamıştı.

O aramanın görüntüleri 4 yıl sonra ortaya çıktığında, polislerin kendi aralarında konuşurken, daha “Ergenekon”un adı konmadan, “Sözkonusu Ergenekon’sa” dediği ve sinkaflı küfürler savurduğu duyulmuştu. İşte Odatv’ye operasyon da bu görüntüleri yayınladığı için yapılmıştı.

Benzer bir ses kaydı, İzmir’de görülen sözde askeri casusluk davasında 3 yıl sonra ortaya çıktı. Geçen hafta başlayan duruşmada, sanıkların ev aramalarına katılan polislerin dinlendiğini belirtmiştik. Dinlemeler ve arama görüntülerinin izletilmesi Cuma günü de sürdü.

Dinlenenler, sanıklardan Astsubay Saygın Özdemir ile 23 yaşındayken “örgüt yöneticisi” olmaktan tutuklanan üniversite öğrencisi Safiye Köten’in evinde arama yapan polislerdi. Mutfakta dolabın üstünde bulunan bir poşetten çıkan “delillere” göre Köten, aralarında kurmay albayların da bulunduğu 16 subayı koordine etmiş, hatta davanın sanıklarından Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele’nin terfisinde etkili olmuştu. Köten bu iddialarla tam 27 ay hapis yattı.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, mahkemeye çağrılan dönemin İzmir KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik ile Komiser Yardımcısı Özcan Karanfil’in ifadesini almadan önce Köten’in evinde yapılan aramanın görüntülerini izletti. Mahkeme salonuna şu çarpıcı sahneler yansıdı:

Mutfakta arama yapılıyor… Komiser Yardımcısı Karanfil, görüntüleri kaydeden polise hem eliyle işaret edip, hem de sözlü olarak, “Bu tarafı çek” diyerek, kamerayı belli bir yere döndürürken, sandalye üstüne çıkıyor. Karanfil daha dolabın üzerine uzanmadan, “Bi de iyi yere koymuşlar haaa” diye bir ses duyuluyor. Bir-iki saniye sonra da Özcan Karanfil uzanıp, dolabın üzerindeki poşetleri alıp, aşağı indiriyor. Bundan sonrasında sadece poşetin çekimi yapılıyor. Polis memuru Ahmet Yıldırım poşetin içindeki ajandayı sayfa sayfa incelerken ise şöyle bir ses duyuluyor:

“Gizli belge değil mi bunlar ya?!.”

-Bu Ses Kimin?-

Bu görüntülerden sonra Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, tüm tanık polislere, “Bi de iyi yere koymuşlar haaa ve gizli belge değil mi bunlar?” diyen sesin kime ait olduğunu sordu.

Polisler, İzmir eski KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik’in sesi olabileceğini belirtirken, Şevik de “Muhtemelen kendisine ait olduğunu” söyledi.

Tanık polisler, özellikle de Şevik ve Karanfil’in mahkeme heyeti ve sanık avukatlarının soruları karşısında çelişkili cevaplar vermesi, aramalar sırasında olanları değil de “Efendim eldiven takılması gerekiyordu” vs. gibi prosedür gereği olması gerekeni anlatmaya başlaması üzerine Başkan Orhan Kızıltaş, “Onları bırakın da siz yaptıklarınızı anlatın” uyarısında bulundu.

İzmir davasında da kumpaslar açık seçik ortada; Şaşırtıcı bir şey yok. Şaşırtıcı olan bu iddianameye itibar edip, 70 civarında genç subay, astsubayı apar topar ihraç eden Genelkurmay’ın sessizliğini korumaya devam etmesi ve bu mağdurlara sahip çıkmaması.

Müyesser YILDIZ

31 Mayıs 2015

Kategori:Uncategorized