Erdoğan, dün 15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz adına düzenlenen fotoğraf yarışmasının ödül töreninde, yine Yunanistan’a ilişkin ilginç bir perde arkası bilgisini açıkladı.
Erdoğan’ın sözleri kelimesi kelimesine şöyleydi:
“Dün Efes-2022 Tatbikatı’nı yaptık İzmir’de ve bunun yanında da Yunanistan bir üçlü olarak kendi içinde toplantılarını yapmışlar. Bu toplantılarında da Türkiye ile ilişkiler noktasında bu moratoryumla bu işi gözden geçirelim ve bu sıkıntılı dönemi atlatalım demişler. 37 ülke katıldı bizim bu tatbikatımıza ve Yunanistan bunların yarıdan fazlasına ‘Katılmayın’ diye de haber göndermiş. Tabii hemen hemen tamamına yakını dinlemediler. Hepsi bizimle birlikte o tatbikatta yer aldılar, Amerika başta olmak üzere. Bu başarılı tatbikat hamdolsun gerekene gereken cevabın verilmesi noktasında çok hayırlı bir adım oldu. Bundan sonra da böyle gidecek, kararlı bir şekilde emin adımlarla. Herkes bu milletin ne olduğunu, neler yapabileceğini dünkü tatbikatta gördüğü gibi bundan sonra da görecek.”
Diğer İki Ülke Hangisi?
“Yunanistan bir üçlü olarak kendi içinde toplantılarını yapmışlar.” cümlesinden başlayalım.
O üçlüden biri banko Rum kesimidir. Ya üçüncüsü?
Erdoğan’ın yakın zamanda, “Her türlü adımı atmaya hazırız.” deyip barıştığı, sonrasında gidiş-gelişlerin başladığı ve “dostluk” mesajlarının verildiği İsrail olmasın?!
Malûm; İsrail sadece Yunanistan değil Rum kesiminin de en yakın müttefiki. Ele başları da ABD. Öyle ki, “3+1 (İsrail-Yunanistan-Rum kesimi+ABD” ittifakını kurdular ve Doğu Akdeniz’de birbirlerinden habersiz adım atmıyorlar.
Şunları da ekleyelim:
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un, Ankara’ya gelmeden önce Yunanistan ve Rum kesimine gidip, “Türkiye ziyaretim, ilişkilerimizi kesinlikle etkilemeyecek” teminatı verdi…
15 gün önce Rum yönetimi ile İsrail “Agapinor” tatbikatı gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’mız ise bu tatbikatı sert bir dille kınarken Rum kesiminin “bu tür eylemlerine ortak olan ülkelere”, “Rum tarafının provokasyonlarına ve propagandalarına alet olmamaları” çağrısında bulundu.
Ve daha dün Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros İsrail’deydi; İsrail’in ürettiği hava savunma sistemleri ile “Heron” tipi İHA’ların yeni versiyonu hakkında bilgi aldı.
Hasılı; eğer Efes-2022 Tatbikatı konusunda Yunanistan’la plan yapan ülke İsrail veya hangi ülke ise Erdoğan’ın bunu da açıklaması gerekmez mi?
Kaç Ülke Davet Edildi?
Erdoğan’ın, “37 ülke katıldı bizim bu tatbikatımıza ve Yunanistan bunların yarıdan fazlasına ‘Katılmayın’ diye de haber göndermiş. Tabii hemen hemen tamamına yakını dinlemediler. Hepsi bizimle birlikte o tatbikatta yer aldılar, Amerika başta olmak üzere.” sözlerine geçelim.
Ülkemize yönelik bütün saldırıların merkezinde ABD var ve Ankara güya bu ülkeye karşı “bağımsızlık” mücadelesi veriyor; ama onu önemli bir askeri tatbikatımıza çağırmakta sakınca görmediği gibi, katılmış olmasıyla övünüyor!..
Bu bir yana; Yunanistan “Katılmayın” talebine rağmen tatbikata katılan ülkeler konusunu ele alalım. Erdoğan’ın söylediğine göre, 37 ülke katılmış… Yunanistan bunların yarıdan fazlasına haber göndermiş, ama “hemen hemen tamamına yakını dinlememiş”… Yani Yunanistan’ı “dinleyenler” de olmuş.
Şimdi devletin televizyonu TRT’nin verdiği bilgilere bakalım.
Tatbikata “86 ülkeden askeri ataşe ve gözlemci” davet edilmiş…
Tatbikat, şu ülkelerden görevlendirilen birlik ve unsurların katılımı ile gerçekleştirilmiş:
“ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Burkina Faso, Çekya, Etiyopya, Fransa, Gambiya, Gürcistan, Irak, İngiltere, İtalya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Letonya, Libya, Macaristan, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Slovakya, Somali, Ürdün.”
Yani tamı tamına 37 ülke.
Eğer davet edilen ülke sayısı tam olarak 37 ise Erdoğan’ın, “tamamına yakını” ifadesinin aksine, “tamamı” Yunanistan’ı “dinlememiş” demektir.
Yok kastedilen “86 ülkeden askeri ataşe ve gözlemcinin” davet edilmesi ise; bu da demektir ki, yarısından fazlası Yunanistan’ı dinlemiş.
Rakamlara boğmayalım, mesele şu; mademki Yunanistan’ın hinlik ve hainlikleri açıklanıyor, neden 1,3,5 veya 49 ülkenin suç ortakları da ifşa edilmiyor?
10 Milyonluk Ülkenin Diplomasisi
Ki, 10 milyonluk Yunanistan ve yavrusu Rum kesimi, böylesi yol ve yöntemlere ilk kez başvurmuyor. Pek çok örnek var da iki tanesini hatırlatmakla yetinelim.
1 yıl önce düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda ne yaşandığını bizzat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı.
Rum kesimi Dışişleri Bakanı, mevkidaşlarını telefonla arayarak bu foruma katılmamaları talebinde bulunmuş, konuşmacı listesinde yer alan Yunanistan da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın foruma gelmesi üzerine gelmekten vazgeçmişti.
Ankara’nın tepkisi ne oldu? Çavuşoğlu, Rum kesiminin yaptığının, “diplomasiye uygun olmadığını” söyledi, Yunanlı mevkidaşını da “aynı tavrı sürdürüp” “görüşmelerde farklı, basın önünde farklı bir tavır sergilemek” ile suçladı. Sonrasında ise Yunanistan’a “dostluk” çağrıları devam etti.
Ya geçen ay Yunanistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen NATO’nun planlı tatbikatlarından “Tiger Meet-Kaplan Buluşması”nda yaşananlar? Tatbikat için hava sahası 10 mil olarak belirlendi… Erdoğan’ın Miçotakis’e kızmasından sonra şimdilerde konuşulan; Lozan ve Paris Antlaşmaları’yla “gayrı-askeri” statüye alınmış 23 ada da tatbikat alanına dahil edildi… Ama Ankara’nın, bu tatbikatı veto etme imkân ve zarureti varken veya en azından Yunanistan’ın EFES-2022’de yaptığı gibi, sözümona kimi “dost/müttefik” ülkeye, “O tatbikata katılmayın” demesi gerekirken; önce rahatsızlığımız Yunanistan ile NATO’ya bildirildi… Karşı taraf hazırlanan programda ısrar edince de, “Bu tatbikata gelmiyoruz.” denildi.
BAE ve Suudi Arabistan Davet Edilmedi mi?
EFES-2022 Tatbikatı’na dönmeden önce şunları kaydedelim:
Bilindiği gibi, Erdoğan sadece İsrail ile değil Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’la da barıştı, hatta biri 15 Temmuz’un “finansörü”, diğeri Cemal Kaşıkçı’nın katili olan bu iki ülkeyi “kardeş” ilân etti.
Ancak gerek Suudi Arabistan gerekse Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Yunanistan’la her alanda işbirliği tam gaz devam ediyor.
BAE ve Yunanistan, 4 milyar euro değerindeki yatırımları ortaklaşa finanse etme ve gelecekte enerji alanda iş birliğini güçlendirme konusunda anlaşma imzaladı.
Erdoğan’ın, “Benim için Miçotakis diye biri yok” demesinden sonra da Suudi Prens Selman, Miçotakis’le telefonda görüşüp, “iki ülke arasındaki ilişkiler ve bir dizi ortak işbirliği fırsatlarını” konuştu. Suudi Arabistan Yatırım Bakanı daha geçenlerde Yunanistan’daydı. Keza, bu ay Türkiye’ye gelmesi beklenen Suudi Prens Selman’ın ziyaret programında Yunanistan ve Rum kesimi de var.
Bu hatırlatmaların ardından da şunu soralım:
Burkina Faso, Etiyopya, Kamerun, Nijerya, Ruanda ve Somali’nin dahi davet edildiği EFES-2022 Tatbikatı’na bu iki “kardeş” ülkemiz davet edilmedi mi?.. Yoksa davet edildiler de gelmediler mi?.. Öyleyse Yunanistan’ın sözünü “dinlemiş” olabilirler mi?!
Müyesser YILDIZ
11 Haziran 2022