İçeriğe geç

Amiraller Davasında Savcı Karmaşası

Geçen yıl yaptıkları bir açıklamayla Montrö Sözleşmesi’ni sahiplenip TSK’da yeni tarikat yapılanmalarına karşı çıktıkları için haklarına dava açılan ve “Anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen emekli amiraller davasında savcı karmaşası yaşandı.

Davanın bugünkü celsesinde savcının esas hakkında mütalaasını vermesi bekleniyordu; ancak savcının rapor aldığı açıklandı. Yerine geçici olarak atanan Savcı da mütalaayı hazırlamak için bir sonraki celseye kadar süre isteyince duruşma 7 Ekim’e ertelendi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve sanıklardan Can Erenoğlu, Tanzar Dinçer, Abdullah Akgül, Ahmet Şenol, Mehmet Ali Özgüven ve Namık Kemal Çalışkan’ın katıldığı davada şunlar yaşandı:

Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra, davaya katılımı kabul edilen Cumhurbaşkanlığı avukatının gelmesi bir süre beklendi.

Yaklaşık 10 dakikalık beklemenin ardından sanık avukatları bu duruma tepki gösterince Mahkeme Başkanı, beklenen avukatın katılan vekili olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı avukatı gelmeyince de Başkan, esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyanın Haziran’daki son celsede savcıya tevdi edildiğini, ancak duruşma savcısının sağlık mazereti sebebiyle rapor aldığını, yerine geçici bir savcı görevlendirildiğini belirtti; “Esas hakkında mütalaanız hazır mı?” diyerek sözü savcıya verdi.

Savcı kendisinin kürsüye geçici olarak çıktığını, bu nedenle mütalaayı hazırlamadığını bildirip bir sonraki celseye kadar süre istedi.

Bunun üzerine sanık avukatları, duruşma savcısının daha önce de değiştiğini hatırlatıp, “Savcı 2.5 aydır mı raporlu?” sözleriyle tepki gösterdi ve davaya siyasi müdahale olduğu imasında bulundu. Avukat Türker Tok, “Kamuoyunun bu kadar dikkatle takip ettiği bir davada rapor alınması hoş değil. Çok önemli bir sebep olmadıkça davanın ertelenmemesi gerekir.” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı, konunun sağlık olduğunu tekrarlayıp, “İnsicamı bozmayalım.” uyarısında bulundu.

Başkan Mütalaayı Biliyor mu?

Ardından duruşmanın 7 Ekim’e ertelendiğini bildiren Başkan, mütalaanın verilmesinden kısa bir süre sonra sanıkların savunmalarının alınacağını ve davayı Ekim sonuna kadar bitireceklerini kaydetti.

Sanık avukatları bu sefer de, “Galiba mütalaayı biliyorsunuz, ceza isteneceğine eminsiniz ki, son savunmaları alacağınızı söylüyorsunuz.” diye tepki gösterdi.

Sanık avukatlarından Mustafa Güler, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, yaşanan savcı karmaşası hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Esas hakkındaki mütalaanın 2.5 ayda hazırlanmaması mümkün değil. Savcılık bir bütündür. Mütalaanın Başsavcıya onaylatılmadan sunulması da mümkün değildir. Benim kanaatime göre mütalaa hazır; ancak büyük ihtimalle siyasi makamlara arz edilmedeği için bugün böyle bir formül bulundu.”

Müyesser YILDIZ
19 Eylül 2022

Kategori:Uncategorized