İçeriğe geç

Şok!.. Estonya Başbakanı “Konstantinopol” Demiş!

Dün iktidarın gazetelerinden birisi tabir-i caizse “şok” geçirdi!..

Ne mi olmuş?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, ülkesini ziyaret eden Fener Rum Patriği Bartholomeos için “Kostantinopolis Başpsikoposu ve Ekümenik Patrik” ifadesini kullanmış.

İşte bu olayı, “Skandal… Hadsiz paylaşım” diye veren gazete, sözkonusu sözlerin “Helenizm rüyasını hortlatmak için yatıp kalkan Yunanistan’a adeta bir destek gösterisi” olduğunu da vurguladı.

İktidar medyasının atladığı, görmediği bir başka skandal daha var.

Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Alar Karis’in resmi davetiyle Estonya’da. Karis de Bartholomeos’u “Yeni Roma-Konstantinopolis Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik” unvanıyla ağırladı.

Patrik, Estonya’da ne arıyor?” diye soracak olursanız;

Kendileri 8 Eylül’den beri yurt dışında. Estonya’da önce Finlandiya’ya “resmi” ziyarette bulundu. Ziyaretlerinin sebeb-i hikmeti, Finlandiya ve Estonya Ortodoks kiliselerinin 100’üncü otonomi yıldönümü, bir başka ifadeyle Lozan’a aykırı bir biçimde Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı faaliyet gösteriyor olması.

Bartholomeos, Finlandiya’da da Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin açıklamada da Fener Rum Patrikhanesi için “Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi” ifadesi kullanıldı.

Hani şu, Erdoğan’ın ve TBMM’nin NATO üyeliğine onay verdiği Finlandiya!..

Büyükelçimiz Kahvaltı Verdi

Öncelikle bir başka ayrıntıyı kaydedelim.

Fener Rum Patrikhanesi Fatih Kaymakamlığı’mıza bağlı. Bartholomeos, geçen yıl Sümela Manastırı’ndaki ayin için Trabzon’a gittiğinde kendisine, “Ekümenik Patrik” yazılı Trabzonspor forması hediye edilip MHP Lideri Devlet Bahçeli tepki gösterince Kaymakamlık, bu unvanın Lozan’a aykırı olduğunu hatırlattı.

Ancak Bartholomeos yurt içindeki kabulleri ile yurt dışındaki tüm gezilerinde “Ekümenik” unvanını kullanmayı sürdürdü.

Dahası, bu sıfatla gittiği ülkelerde sadece Yunanistan’ın değil, ülkemizin büyükelçileri tarafından da karşılanmaya veya ağırlanmaya başlandı.

Nitekim son Finlandiya ziyaretinde de Büyükelçimiz Deniz Çakır, Bartholomeos için kahvaltı verdi.

İlk Defa mı Oldu?

Şuraya geleceğiz; Estonya’daki rezalet ilk değil. Bu gidişle de son olmayacak.

Birkaç örnek verelim.

2021’de ülkemize gelen ve İstanbul’daki ilk durağı Fener Rum Patrikhanesi olan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Bartholomeos için “Konstantinopol Patriği” dedi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi George J. Tsunis bir törende Bartholomeos’u, “Konstantinopolis ve Yeni Roma Başpiskoposu” olarak takdim etti.

Dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı, şimdinin Savunma Bakanı Nikos Dendias geçtiğimiz aylarda Patrikhane’deki bir ayine katılmak için İstanbul’a gelirken, “Konstantinopolis’e gidiyorum.” şeklinde paylaşım yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’yle ilgili Dini Özgürlükler Raporlarında, “Konstantinopol Ekümenik Patrikhanesi” diye yazıldı.

ABD Başkanı Biden daha geçen 24 Nisan’da “soykırım” iftirasını tekrarlarken, İstanbul yerine “Konstantinopol” ifadesini kullandı.

Yine geçen Mayıs’ta Bartholomeos İtalya’ya “resmi” ziyarette bulunduğunda; Papa Fransuva, ona gönderdiği telgrafta, “Konstantinopol Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik” hitabını kullandı.

Ağustos’ta da “Dünya Pontus Helenizmi Konseyi (PASPE)”, Sümela Manastırı’ndaki ayine izin verilmeyince Erdoğan’a gönderdiği, hakaret dolu mektupta, “Konstantinopol Ekümenik Patriği” diye yazdı.

Çuvaldızı “küffara” veya “dış güçlere” batırdıktan sonra, can alıcı soruyu yöneltelim:

Bizatihi Fener Rum Patriği Bartholomeos, yıllardır yazışmalarında, son dönemlerde de uluslararası toplantılarda alenen ve resmen “Konstantinopolis-Yeni Roma’nın Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik” unvanını kullanmıyor mu?

Oralı olan var mı?

Her neyse; iktidarın bir gazetesinin Estonya’daki rezaleti görmesi de büyük bir gelişme. Darısı yetkililerimizin başına!..

Müyesser YILDIZ
14 Eylül 2023

Kategori:Uncategorized