İçeriğe geç

Malazgirt’ten Çıktık Yola “Konstantinopol”de Verdik Mola!..

Dört gün önce Malazgirt Zaferi’nin 953. Yıl Dönümü Kutlama Programı’nda yaptığı konuşmada, “Malazgirt, Türklerle birlikte tüm Müslümanların zaferidir. Alparslan’ın ordusunda Kürtler, Araplar ve İslâm’la müşerref olan diğer kavimlerden Müslümanlar düşmana karşı omuz omuza savaşmış, mübarek kanları işte bu topraklarda birbirine karışmıştır… Davamız, güneşin doğup battı her yere ilahi kelimetullahı götürmek davasıdır.” diyerek, adeta hem yeni bir tarih yazan hem de hayallerindeki yeni anayasanın çerçevesini çizen Erdoğan’ın iki cümlesinin daha altını çizelim.

İstanbul’un fethine giden sürecin en kritik adımının Malazgirt’te atıldığını vurguladı…

Ve “Tarihi öğrenmeyenler onu tekrar yaşamak mecburiyetinde kalırlar.” hatırlatmasında bulundu…

953 yıl öncesi değil, sadece 100 yıl öncesiyle devr-i iktidarlarını kıyasladığımızda, birilerinin İstanbul’u yeniden “Konstantinopolis” yapma emellerinin tekraren nasıl hayata geçirildiğini anlatmaktan dilimizde tüy bitti.

Evet, yine ABD-Yunanistan’la kol kola sadece içimizde değil, dış politikamızda da büyük bir tehdit haline gelen Fener Rum Patrikhanesi’nden söz ediyoruz.

Patrik Bartholomeos yıllardır “Ekümenik” unvanını kullanıyor… Yurt dışında “devlet başkanı” gibi ağırlanıyor, içeride “devlet başkanı” gibi kabuller yapıyor… Ama AKP, değil bunlara ses çıkarmak, Bartholomeos’u o unvanla davet ediyor.

Üç gün önce Patrikhane ve Patriğin yeni icraatlarını yazdık. Bunlardan birisi, ABD-NATO-AB ile Rusya arasında Ukrayna üzerinde devam eden savaşın din cephesindeki rolüydü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bu ülkedeki Rusya’ya bağlı kiliseleri yasaklarken, ilk arayıp teşekkür ettiği isim Patrik Bartholomeos oldu ve ona yine “Ekümenik” unvanıyla hitap etti. Keza bu karar alındığı sırada Ukrayna’da olan Patrikhane heyetiyle, “Ekümenik Patrikhane temsilcileri” sıfatıyla görüştü.

Yakın zamana kadar “ekümenik”lik meselesine AKP’nin ortağı MHP’nin ciddi bir hassasiyeti vardı; ancak son gelişmelerin ardından onun da sustuğunu, hatta bunları gündeme getiren eski bir milletvekiline tepki gösterdiğini ve partiden uzaklaştırdığını gördük.

Türkçe Yazınca mı Anlayacaksınız?

Hemen sadede gelelim.

1 Eylül Ortodoks kiliseleri için yeni yılın başlangıcı sayılıyor. Ayrıca doğal çevre için kutsal dua günü olarak kabul ediliyor.

İşte bu gün vesilesiyle Patrik Bartholomeos, Patrikhane’nin resmi internet sitesinde uzun bir mesaj yayımladı.

Mesajın içeriğini geçip başlangıçta kullandığı unvana bakalım yeter.

Konstantinopol-Yeni Roma Patriği ve Ekümenik Patrik” dedi!..

Dahası bu mesajı sadece Yunanca değil, İngilizce de yayımladı.

Bizimkilerin Yunancayı anlamayacağını düşünerek böylece gözlerine sokmak istediler herhalde!..

Eee, siz “ekümenik”liğe itiraz etmez, hatta kabul ederseniz onlar da böyle “Konstantinopol-Yeni Roma Patriği” aşamasına geçer.

İkinci Konferansa Dikkat

Hatırlarsınız; 15-16 Haziran’da İsviçre’de bir Ukrayna Barış Zirvesi yapıldı. Ev sahipleri Ukrayna ve İsviçre, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’ın yanı sıra “Konstantinopol Ekümenik Patriği” unvanıyla Patrik Bartholomeos’u da davet etti.

Zirve sonunda yayımlanan bildiriyi de hem Türkiye hem “Ekümenik Patriklik” unvanıyla Patrik Bartholomeos imzaladı.

Rezalet ortaya çıktığında iktidar yine dilini yutarken, ortağı MHP’nin Lideri Devlet Bahçeli, “Fener Rum Patriği’nin sözde ‘Konstantinoholis Ekümenik Patriği’ sıfatıyla zirveye davet edilmesi ve sonuç bildirgesine imza attırılmasının kabul edilemez olduğunu” söyleyip Lozan Antlaşması’nı ve “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Konstantinopolis diye bir şehir olmadığını” hatırlattı. Ayrıca “Ekümenik kartını devreye sokanlara asla teslim olmayacaklarını” açıkladı.

Bu tepkinin ardından ortalığı temizlemeye çalışan diplomatlar, “Ekümenik Patriklik” isminin bildiriden çıkarıldığını öne sürdü. Oysa bu doğru değildi.

Sadece alfabetik listeden çıkarılmış, ama aynı listenin sonuna, “Ekümenik Patrikhane, Zirve’ye gözlemci olarak katılmıştır ve Ortak Bildiri’de belirtilen ilkeleri desteklemektedir.” şeklinde bir not olarak konmuştu.

Şuraya geleceğiz; Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin geçtiğimiz günlerde verdiği bilgiye göre, Kasım’da bu zirvenin ikincisinin yapılması planlanıyormuş. Zirve için de Türkiye dahil dört ülkeyle müzakereler sürüyormuş.

Aman ha, Türkiye’de yapılmasın!.. Bakarsınız, ABD’nin uç beyi Zelenski, Ankara’nın sessizliğinden cesaret alıp Fener Rum Patriği’ni bu defa da “Konstantinopol-Yeni Roma Patriği ve Ekümenik Patrik” unvanıyla davet eder falan… Bir de kendi topraklarımızda rezil olmayalım!..

Müyesser YILDIZ
30 Ağustos 2024

12punto link: https://12punto.com.tr/yazarlar/muyesser-yildiz/malazgirtten-ciktik-yola-konstantinopolde-verdik-mola-49024

Kategori:Uncategorized