İçeriğe geç

Ankara PKK’nın Yönetmeniyle de mi Kucaklaşıyor?!

Erdoğan, PKK/YPG/PYD’ye sahip çıktığı için İsveç’in NATO üyeliğine şimdilik karşı çıkarken, Türkiye’nin de dahil olduğu IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon, geçtiğimiz günlerde bu terör örgütünün Suriye’deki kılıfı olan sözde Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) 60’tan fazla TIR’lık silah daha gönderdi.

Bu arada NATO’nun patronu olan ABD’nin Ortadoğu turuna çıkan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonuna ve Esad yönetimi ile normalleşmeye karşı olduklarını bir kez daha açıkladı.

Keza geçen hafta sonu PKK/YPG’nin kontrolündeki Rojava’ya giden ABD’nin kuzeydoğu Suriye temsilcisi Nicholas Granger, Washington’un bölgenin ekonomik projelerine ve istikrarını güçlendirmeye verdiği desteği teyit etti.

Irak’ın bölünüp IŞİD’e zemin hazırlanmasının yanı sıra terör örgütünün Suriye’de böylesine yapılanmasının ana mimarlarından birisini hatırlatacağız. Bu isim, Obama döneminin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi olan Brett McGurk’tu. Teröristleri örgütleyip her fırsatta onlarla toplantı yaptığı için de Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtan İngiliz casus Lawrence’a benzetildi. Buna rağmen her fırsatta Ankara’da ağırlandı.

Nihayetinde 2016 yılında YPG’den plaket alınca Ankara’nın sabrı taştı. Erdoğan, dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesine McGurk da katılınca, konuyu YPG’den plaket almasına getip ağır eleştiriler yöneltti. Yetmedi, “Bir daha yapma” uyarısında bulundu.

Bu olaydan yaklaşık 1 yıl sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’nin DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye net bir şekilde destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde de fayda vardır.” dedi.

McGurk Denilen Adam”

McGurk Trump döneminde bu görevinden ayrıldı; ama Biden’ın başkanlığıyla birlikte bu defa ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü olunca yeniden işbaşı yaptı. Haliyle de Ankara’nın gündeminden düşmedi.

2 yıl önceydi; Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı görüşme dönüşünde PKK/YPG ile mücadele konusuna değinirken McGurk için şunları söyledi:

Özellikle üzerinde durduğum bir diğer konu da PKK/YPG’nin Moskova’da olmasıydı. Bunu kendilerine hatırlattım. Aynı şekilde bu örgüt ABD’de de Beyaz Saray’da ağırlandı. Malûm Amerikalı McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor. Putin’e ‘Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanışmamızı daha da arttırmamız gerekir’ dedik. McGurk, teröre destek veren bir isimdir. Bu adam PKK/YPG/PYD’nin adeta yönetmeni durumundadır. Tabii benim bu ifadem birilerini ciddi manada rahatsız edecektir. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola dolaşan adamdır bu. Benim teröristlerle mücadele verdiğim bir bölgede bunun onlarla kol kola dolaşması beni ciddi manada rahatsız etmektedir. Onun bu terör örgütleriyle iç içe olması, beraber olması, konumunu zaten ifade etmektedir.”

MCGurk yeniden işbaşı yaptı” dedik. Evet, şimdilerde hem Irak’ın kuzeyinde Barzani ile Talabani hem de Barzani yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasındaki sorunları gidermek için harıl harıl çalışıyor.

Şimdi Arabulucu mu?

Şuraya geleceğiz:

Malûm, Ankara Putin’in arabuluculuğunda Esad ile normalleşmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda önce istihbarat örgütlerinin, ardından bakanların görüşeceğini, nihayetinde iki liderin bir araya gelebileceğini bizzat Erdoğan açıkladı. Nitekim Aralık sonunda Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan, Rus ve Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rus ve Suriyeli mevkidaşlarıyla 11 veya 16 Ocak’ta yapacağı bildirilen görüşme ise Çavuşoğlu’nun Washington ziyareti nedeniyle gerçekleşemedi. Söz konusu görüşmenin bu ay yapılabileceği bildirildi.

İşte bu temasları adım adım izleyen İngiltere merkezli Ortadoğu’nun ünlü gazetesi Şarkul Avsat, geçtiğimiz günlerde ilginç bir iddiada bulundu.

Şu ana kadar yalanlanmayan bu iddiaya göre; Brett McGurk ile MİT Başkanı Hakan Fidan Körfez ülkelerinin birisinde gizli bir görüşme yapmış. Görüşmede, bölgedeki durumun yatıştırılması ele alınmış. Fidan-McGurk görüşmesinin ardından da ABD’nin kuzeydoğu Suriye temsilcisi Nicholas Granger Ankara ile Kamışlı arasında gizli bir görüşme turu gerçekleştirmiş.

Şarkul Avsat konuyla ilgili daha önceki bir haberinde de; Ankara’yı ziyaret edecek üst düzey bir yetkilinin, “Rojava Kürtleri ile Ankara arasında Türkiye’de yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri öncesinde yeni bir saldırıyı önleyecek ‘uzlaşmacı çözümler’ aramayı amaçladığını” bildirmişti.

Ez cümle;

15 Temmuz’un finansörü” dedikleri Birleşik Arap Emirlikleri ile “kardeş” oldular

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katilleri ile kucaklaştılar

Bebek katili” İsrail’le normalleştiler

Darbeci Sisi” ile tokalaştılar

Bu durumda “PKK/YPG/PYD’nin yönetmeni” Brett McGurk’la “Suriye çözümünü” kotarmalarına şaşılır mı?!

Her neyse, bize Ankara’nın seçime kadar İsveç’i dövmesi yeter de artar!..

Müyesser YILDIZ
1 Şubat 2023

Kategori:Uncategorized